Apostil (Apostil), bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir.
Apostil’in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil(Apostil) kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletlerarasında geçerlidir.
Apostil (Apostil), bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil‘in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletlerarasında geçerlidir.
Bu belge onay sistemiyle ilgili üye veya taraf devlet tarafından belirlenen yerel bir makam, bakanlık, vb. bir kuruluş, belgenin gerçek olduğunu onaylayarak, başka bir üye veya taraf ülkede 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonunda belirlenen kurallar çerçevesinde kullanılması için yasal hale getirirler.
Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konferansının tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir.
Apostil (Apostil) onayı nasıl ve nerede yapılır.
Apostil yapılacak belge, hangi ülkede kullanılacaksa önce o ülkenin diline çevirisi yapılır daha sonra noter tasdiki yapılır, bu işlemler tamamlandıktan sonra kaymakamlık veya valiliğe gidilerek Apostil onay işlemi yapılır.
Türkiye’de Apostil tasdik(onay) işlemi ilçelerde kaymakamlık, İllerde valilik tarafından yapılmaktadır. Apostil onay işlemi belge sahibi veya vekalet verdiği kişi veya kurum tarafından yapılır.
Bazı ülkelerin Apostil tasdik(onay) işlemini sadece valilikler tarafından yapılmaktadır. Bu ülkelerden bazıları: Mısır, Sudi Arabistan, Malezya
Bir Apostil (Apostil) belgesinin içeriği
Apostil belgesi ana başlığının Fransızca olarak “Apostil’le (Convention de La Haye du 5 Octobre 1961)” şeklinde yazılması zorunludur.
Bir Apostil(Apostil) belgesinde Bulunması Gerekenler
Apostil belgesinin düzenlendiği ülkenin adı.
Apostil belgesini imzalayan kişinin adı soyadı.
Apostil belgesini imzalayan kişinin sıfatı;
Apostil belgesine basılan mührün ait olduğu makamın unvanı
Apostil düzenleyen makamın mührü veya kaşesi
Apostil belgesini düzenleyen makam;
Apostil belgesinin Tasdik edildiği il veya ilçe
Apostil belgesinin Tasdik edildiği tarih;
Apostil belgesinin numarası;
Apostil belgesini düzenleyen yetkilinin imzası bulunur